De organisaties in de Opvangatlas doen hun uiterste best om u te helpen. Lukt het toch niet om hulp te vinden omdat u dakloos bent of dreigt te worden? Dit kunt u doen:
- Ga naar het Wmo-loket van uw eigen gemeente. Zij zijn verplicht je te helpen met het zoeken naar opvang en hulp. Vraag altijd schriftelijk bewijs van uw aanvraag om hulp.
- Opvang voor dakloze mensen wordt geregeld door de grote steden in Nederland. Vraag bij de gemeente bij wie u moet zijn voor toegang tot opvang.
- Als u dakloos bent dan kunt u bij de gemeente waar u zich bevindt, een briefadres vragen. Met dat adres blijft u geregistreerd bij de gemeente. Dat is nodig voor de zorgverzekering en om bijvoorbeeld een paspoort of uitkering te kunnen vragen.
- Vraag de gemeente om een onafhankelijke cliëntenondersteuner. Dat is iemand die u kan helpen om de juiste hulp te vinden en kan helpen met gesprekken met gemeenten of opvang. De gemeente is verplicht om cliëntenondersteuning beschikbaar te hebben.
- Kijk op www.informatielangdurigezorg.nl/contact of www.regelhulp.nl
- Kijk in de MIND Atlas: een online kaart waarop zo'n 450 cliënten- en familieorganisaties vanuit het hele land te vinden zijn.
-
Een overzicht van sociaal/medische zorginstellingen voor daklozen is te vinden op de website van de Nederlandse Straatdokters Groep (NSG0)
Op de pagina’s over huiselijk geweld, vertrek uit een instelling/gevangenis en (seksuele) uitbuiting kunt u meer informatie vinden over deze situaties.